Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A fa felhasználási az építészetben igen régi múlttal rendelkezik. Már őskori leleteket is találtak, ahol a házakat fa cölöpökre helyezték. A mai aktív épületfa használat a XII. és XIII. száz - Tetőfedő, kivitelezők magazin
részletek »

Az épületfa története és fajtái

Tetőfedő magazin. Ha építkezel vagy tetőfedő vagy, akkor ez a te oldalad. Hírek, újdonságok a tetőfedő piacról, termékekről és kivitelezőkről.
Tetőfedő, kivitelezők magazin
Itt vagy: Tetőfedő, kivitelezők magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az épületfa története és fajtái
Az épületfa története és fajtái
Épületfa
A fa felhasználási az építészetben igen régi múlttal rendelkezik. Már őskori leleteket is találtak, ahol a házakat fa cölöpökre helyezték. A mai aktív épületfa használat a XII. és XIII. századra vezethető vissza. A középkori európai városokban ahol várfallal vették körül magukat az ott élők csak arra volt lehetőségük, hogy felfelé terjeszkedjenek. Ezt a legjobban az épületfa felhasználásával tudták megoldani.
A fa számtalan olyan tulajdonsággal bír, amely miatt igen kedvelt építőanyag mind a mai napig. A fa könnyen megmunkálható és súlya miatt is kedvelt alapanyag. Sokkal könnyebb, mint például a tégla. Megfelelő kezeléssel akár többször is felhasználható és felújítható.


Az épületfát már nagyon régóta osztályozzák megmunkálhatóságuk szerint.

Az erdei fenyő vagy borovi fenyő egy egyenesen növő fafajta ezért általában ajtók és ablakkeretek készülnek belőle. A lucfenyő fehér színű fa, amely nem túl jól viseli a változó hőmérsékletet, ezért asztalos munkálatoknál alkalmazzák előszeretettel. A jegenyefenyő egy sárgásfehér színű fa amely jól hasad és szép az erezete. A puhafák közül ez a fajta az, amely igen alkalmas deszkák gyártásához.
Hirdetés

A vörösfenyő a legtartósabb és legszilárdabb fenyő, így sajnos nagyon nehezen is megmunkálható. Az erős nedvességnek kitett szerkezetek kiváló alapanyaga. A tölgyfa a legszilárdabb és legszívósabb fafajta, ám nem olyan rugalmas, mint a fenyőfajták. Ez a fafajta általában görbe növésű, így leginkább burkolatok alapanyagaként használják fel, hiszen nagy a kopási ellenállása. A bükkfa igen rosszul hasad, ráadásul törékeny is. padlózat és zsindely kialakítására használják fel. Az akácfa igen olcsó faanyag, amely legtöbbször kerítéselemként köszön vissza ránk.
Fafeldolgozás
Rönkfa felszeletelése fekvő szalagfűrésszel.
Famegmunkálás
Fűrészárú
Faanyag
Faház
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - épületfa, faépítészet, építőanyag
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-25 08:05:51
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü