Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyakran előfordul, hogy a csak padlásként használt tetőteret később ki szeretnénk használni, esetleg a tetőcsúcsban van még lehetőség egy újabb szoba kialakítására. Ilyenkor természetesen fö - Tetőfedő, kivitelezők magazin
részletek »

Engedélyköteles-e a tetőablak-beépítés?

Tetőfedő magazin. Ha építkezel vagy tetőfedő vagy, akkor ez a te oldalad. Hírek, újdonságok a tetőfedő piacról, termékekről és kivitelezőkről.
Tetőfedő, kivitelezők magazin
Itt vagy: Tetőfedő, kivitelezők magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Engedélyköteles-e a tetőablak-beépítés?
Engedélyköteles-e a tetőablak-beépítés?
Tetőtéri ablakok beszerelése
Gyakran előfordul, hogy a csak padlásként használt tetőteret később ki szeretnénk használni, esetleg a tetőcsúcsban van még lehetőség egy újabb szoba kialakítására. Ilyenkor természetesen fölmerül a kérdés, hogy erre van-e törvényi lehetőségünk vagy előbb engedélyt kell kérnünk.
Az alapszabály az, hogy akkor nem engedélyköteles a beépítés, ha az nem jár a tartószerkezetek megváltoztatásával. Ez akkor lehetséges, ha az épületet eredetileg is úgy tervezték, hogy lakhatásra is alkalmas legyen a tetőtéri rész.

Az ablakok elhelyezéséhez sincsen szükség a bürokratikus útvesztőbe való belépéshez.
A tetősíkablakok engedély nélkül beszerezhetők és beépíthetők, azonban néhány jogszabálynak meg kell felelni ilyenkor is. Éppen ezért van szükség olyan szakemberre, aki tetőtéri ablakok kivitelezésével foglalkozik, és tisztában van a hatályos szabályozással is.

Az önkormányzatok saját rendelkezéseiben lehetnek különbségek, de alapvetően nyugodtan beépíthetjük tehát a tetőteret mindaddig, amíg a tartóelemeket (ide tartoznak a gerendák és a szarufák is) nem érintjük. Ebből következően a homlokzati kinézet átalakítása sem engedélyköteles tevékenység. (Természetesen a fenti információk nem feltétlenül igazak műemlékvédelem alatt álló épületek esetében.) Előfordulhat, bár nem gyakori, hogy a tetőablak beépítéséhez az épület egyik tartószerkezeti elemét, például egy szarufát meg kell bontani, át kell helyezni vagy meg kell erősíteni. Ilyen esetekben mindig kell előzetesen engedélyt kérni a munkálatokra.
Hirdetés
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - tetőtéri ablak, tetőablak, tetősík ablak
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-29 08:46:26
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü