Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A tetőfólia legfontosabb feladata a tetőfedésén átjutott nedvesség levezetése. A felhelyezett tetőfólia második védővonalat képez a szerkezet és a szigetelés fölött. Erre főképp azért van sz - Tetőfedő, kivitelezők magazin
részletek »

Mit érdemes tudni a tetőfóliáról?

Tetőfedő magazin. Ha építkezel vagy tetőfedő vagy, akkor ez a te oldalad. Hírek, újdonságok a tetőfedő piacról, termékekről és kivitelezőkről.
Tetőfedő, kivitelezők magazin
Itt vagy: Tetőfedő, kivitelezők magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mit érdemes tudni a tetőfóliáról?
Mit érdemes tudni a tetőfóliáról?
Bramac veltitech tetőfólia
A tetőfólia legfontosabb feladata a tetőfedésén átjutott nedvesség levezetése. A felhelyezett tetőfólia második védővonalat képez a szerkezet és a szigetelés fölött. Erre főképp azért van szükség, mert a tetőfedő anyagok meghatározó része nem vízhatlan, csupán vízzáró. Zápor, tolószél, porhó esetén előfordulhat, hogy a csapadék átjut a tetőfedésen. A technikailag jól kivitelezett tetőfedést egyszeresen vagy kétszeresen átszellőztetett.
Egyszeres Átszellőztetés

Az egyszeres átszellőztetés azt jelenti, hogy csupán a tetőfedő anyag és a fólia között van légrés. Az így létrehozott külső légrés szerepe az, hogy a nedvességet szabadon levezesse és megfelelő szellőzést biztosítson, ezzel szárazon tartva a tetőszerkezetet.

További fontos feladata a szellőzésnek, hogy a nyáron felmelegedő tetőfedő anyagot hűtse. Ez, az alul és felül kialakított légrések segítségével oldható meg, melyeknek szakszerű kivitelezésével megindul a ventilláció. A megfelelő szakmaiság hiányában a légrés nem funkcionál, a meleg megragad és befelé sugárzik a tetőtérbe.

A tökéletesen kialakított és kiszellőztetett légrés esetén a tetőtér 2-3 Celsius fokkal hűvösebb lehet nyáron.Az egyszeresen átszellőztetett tetőknél csak egy fajta fóliát lehet használni. Ez, a páraáteresztő fólia, mely a belülről jövő párát átengedi, de a felülről jövő nedvességet nem.
Hirdetés

Kétszeres Átszellőztetés
Mint ahogy a neve is mutatja, a kétszeres átszellőztetés esetén két szellőztető légrés funkcionál. A felső légrés a tetőfedés és a fólia között helyezkedik el, az alsó pedig a fólia és a szigetelés között húzódik meg.

A felső légrés szerepe megegyezik az egyszeresen átszellőztetett tetők légrésének szerepével. A különbség annyi, hogy ebben az esetben nem páraáteresztő fólia felhelyezésére kerül sor, így szükség van az alsó légrés szellőztető funkciójára is. Erre a legjobb példa az, hogy télen a fólia belső oldalára kicsapódott párát ez a légrés szellőzteti ki.

A szakszerűség hiányában ez a pára visszacsepeghet a szigetelőanyagba, s ezzel rontja a hőszigetelés képességét.


Fontos tehát, hogy nem páraáteresztő fóliával csak kétszeresen átszellőztetett tető alakítható ki. A szellőztetés ilyesfajta megoldása megköveteli - a kialakuló hűtőhatás miatt - a szigetelés 30-40%-os megvastagítását. A tökéletesen létrehozott alsó légrés minimum 5 centiméter, és ezt alul és felül is ki kell szellőztetni!

Tetőtér beépítés esetén egyszeres átszellőztetést alkalmazzunk, páraáteresztő tetőfóliával. A páraáteresztő fólia ugyan drágább, de az egyszerűbb kivitelezéssel és a vékonyabb hőszigeteléssel kompenzálhatjuk. A kevesebb hibalehetőség miatt későbbi költségektől és bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - tetőfólia, légrés, tetőfedés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-07-18 09:25:20
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü